banner image banner image >

Как да го направя?

Следваме примера на Книга "Второзаконие", глава 6. Цялата глава си заслужава да се прочете, но има три неща, които едновременно могат да направят възможно духовното обучение във Вашия дом:

1. Изградете взаимоотношение
2. Споделяйте Божието Слово
3. Практикувайте вярата си

1. Изградете взаимоотношение

Книга "Второзаконие" 6:6-9 предлага четири времеви възможности за предаване на Божиите ценности посредством взаимоотношения. Те са: когато сте у дома, на път, по време на сутрешните приготовления и преди лягане. Тогава има благоприятни възможности за изграждане на взаимоотношения.

В допълнение, бихте могли да правите и други неща, като например да играете на игри, да работите, да се храните заедно или да си организирате семейни забавления. Целта е да развиете взаимоотношение с детето си. Някои деца са по-комуникативни от други, затова ще е най-добре да планирате дейностите, събитията или моментите, които знаете, че ще са най-ефективни за Вашето собствено семейство.

Изграждането на взаимоотношение отваря сърцето и е средство за предаване на ценности. Понякога тези възможности се появяват спонтанно, така че трябва да сте готови за сериозни разговори с детето си извън планираните дейности.

2. Споделяйте Божието Слово

Когато говорим за Божиите заповеди , Книга "Второзаконие" 6:6-9 използва следните думи: "на тях да учиш прилежно чадата си" и "за тях да говориш". За да предадете вярата си на Вашите децата, ще трябва да споделяте с тях Божието Слово. Бихте искали децата Ви да знаят, че Библията е актуална за тях сега, не чак когато пораснат.

Всеки път, когато четете библейска история на своето дете, задавайте въпроса, "Каква е поуката?" Това помага на децата да осъзнаят, че библейските разкази са различни от другите истории, които могат да прочетат през живота си. Когато разлистваме Божието Слово, ние изследваме книга, която е жива и действена, и докосва сърцата ни.

Ако предпочитате, можете да четете Библията на децата си или да им преразказвате библейска история прочетена от Вас. Можете да изберете да ги научите на теологична истина или да запомните заедно библейски стих. Бихте могли също да изпеете заедно хвалебна песен или да изиграете библейски история.

Потърсете творчески начини да предадете библейското послание и да го поднесете по достъпен и приложим начин .

3. Практикувайте вярата си

Примерът е най-добрият учител. Когато децата виждат родителите си да се молят и прилагат Божието Слово, да живеят праведно и да служат на Господа, те виждат,че вярата е приложима.
Бихте искали детето Ви да знае, че взаимоотношението с Бог е лично и всекидневно. Продължителното общуване с Бог, придружено с пояснения към децата, им разкрива Вашата отдаденост на Христос. Дума на прослава при красив залез, бърза молитва за важна среща или просто за да изкажете благодарност за своето семейство, помагат на децата да разберат какво представлява на практика личното взаимоотношение с Христос.

Бог няма внуци, така че е не по-малко важно да запознаете децата с Христос и да наблюдавате как Бог Ви говори чрез тях. Децата могат да използват духовните си дарби сега. Те могат да чуват Божия глас сега. И те могат да служат на Бога сега.

Когато заедно със семейството си израствате в Божията благодат, децата Ви не само ще се заразят с въодушевлението на християнския живот, но и семейството Ви ще стане по-сплотено.

И така, ще се посветите ли на тези три неща поне веднъж в седмицата?

Духовното водителство изисква работа и планиране, но не е непременно нещо сложно. За да постигнете успех, ще трябва да планирате събирането на семейството. Това само по себе си може да е пречка за едно твърде ангажирано семейство. Не е необходимо да е много продължително. Само половин час седмично организирано духовно обучение може да породи много спонтанни разговори през цялата седмица.

Да участвате в Семейното предизвикателство означава да се посветите на изграждането на взаимоотношение, споделянето на Божието Слово и практикуването на вярата с цел да предадете вярата си на своите деца. Не забравяйте, че езикът на децата е действие. Когато използвате дейност за да предавате библейски уроци, вие правите нещо мощно, което достига до дълбините на детското сърце. Когато Исус поучаваше Своите ученици, Той използваше притчи - комбинация от принципите на небесното царство и примери от реалния живот. Тогава истините съумяваха да постигнат желаната цел, да докоснат сърцата на слушателите.

Когато използвате дейности за да преподавате библейски уроци, децата ги запомнят. Можете да изиграете библейска история или да поясните урок посредством естествознание, изкуство или кулинария. Всъщност, Вие можете да приложите посланието на урока заедно като семейство чрез служение, изповед или молитва.

Като едновременно изграждате взаимоотношение, споделяте Божието Слово и практикувате вярата си, децата виждат колко важно е Вашето взаимоотношение с Бог. Те ще научат на практика какво означава да следват Бог и в своя собствен живот.

Да, готов съм да участвам в Семейното предизвикателство!